*
+ .1887

український церковний композитор чеського походження. Диригент хору перемиської греко-католицької катедри
Біографія Твори

Людвік Седляк - чех за походженням жив і працював 19 ст. у Перемишлі (тепер це Польща). Перемишль в той час був найзначнішим культурним центром Західної України. Тут був катедральний греко-католицький собор, в якому у 1828 р. було організовано хор і першу в Галичині українську співацько-музичну школу. Чеські музиканти — композитори, диригенти і педагоги А. Нанке, В. Серсавій, Ф. Лоренц, а разом з ними і Л. Седляк, які працювали в соборі та школі у 1829-1887 рр., стали вчителями багатьох діячів української музичної культури другої половини ХІХ — початку ХХ ст. (О. Вітошинський, А.Вахнянин і ін.).

Людвік Седляк з 1854 року був диригентом і учителем співу в перемиських школах, а також диригентом хору перемиської греко-католицької катедри (1854 — 1887). В церковному хорі виконували твори Д. Бортнянського, І. Лаврівського, М. Вербицького та ін.

Людвік Седляк був також композитором. Він написав Літургію (здебільша залишилася у попсованих рукописних копіях) і лише 3 пісні з неї — "Алилуя", "Милость мира" і "Свят" — опублікував І. Кипріян.

 

Джерела
Твори ( з музичних видань і програм фестивалів з сайту MuBiS.com.ua ) Біографія
Алилуя. Л. Седляк  (B dur )
@MuBiSAjka2010 - 2023