* 13.11.1949   м. Хондаррібіа, Іспанія
+


Біографія Твори

Хавьєр Бусто народився 13 листопада 1949 року в місті Хондаррібіа в країні Басків в Іспанії. Вже в дитячі роки він співав у хорі, а в юності був учасником багатьох музичних рок- і фольк-груп.

Х.Бусто закінчив медичний факультет в університеті міста Вальялолід і займається лікарською практикою по сьогодні. Він працює сімейним лікарем в Лезо.

Музичну освіту Х.Бусто здобув самотужки, а з хоровим диригуванням його познайомив маестро Ервін Ліст. Ще в універстетські роки хлопець став диригентом студентського хору "Ederki Basque" в Вальялоліді (1971-1976) і почав писати свої перші хорові твори. В 1975 році цей хор здобув третє місце на конкурсі Тулузі.  

Хавьєр Бусто був засновником і диригентом хорів "Eskifaia Choir" в Хондаррібіа (1978-1994) і "Kanta Cantemus Korua" (1995), які ставали переможцями багаточисленних конкурсів в різних країнах Європи.

Твори Бусто-композитора теж отримували відзнаки на конкурсах, а його партитури друкуються в багатьох видавництвах Європи і Америки.

Хавьєра Бусто запрошують тепер по всьому світу як запрошеного диригента і як члена жюрі на хорових і композиторських конкурсах. Він є членом технічного комітету хорового конкурсу в Тулузі

Джерела
Твори ( з музичних видань і програм фестивалів з сайту MuBiS.com.ua ) Біографія
@MuBiSAjka2010 - 2023