* 13.07.1938   м. Львів
+

видатний український композитор із світовим ім’ям, диригент
Біографія Твори

Мирослав Скорик – видатний український композитор із світовим ім’ям, диригент, творець серйозної музики, яка щороку звучить у 50 країнах світу.

Він народився 13 липня 1938 р. у м. Львові. Майбутній композитор виростав у сім’ї, де любили і зналися на музиці. Вважають, що талант Мирослава Скорика запримітила і допомогла розкрити всесвітньо відома співачка Соломія Крушельницька, сестра його бабусі.

В 1960 р. М.Скорик вступив у Львівську державну консерваторію. Його дипломною роботою була кантата-симфонія на слова І. Франка Весна. Потім закінчив аспірантуру при Московській консерваторії (1964) у класі Д. Кабалевського. Уже тоді він почав творити фортепіанні композиції, які охоче включали до свого репертуару відомі українські та російські виконавці. Здобутки Мирослава Скорика помітив і високо оцінив композитор Дмитро Шостакович.

Слава Скорика - композитора бере початок ще з шістдесятих років. Він першим вніс в українську легку музику ритми джазу і року. Окрім серйозної музики кантат та концертів, які вивчаються сьогодні у всіх музичних закладах України, Мирослав Скорик є автором музики до фільмів (більш як 40), серед яких найпопулярніші - стрічка Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" за повістю Коцюбинського, "Царівна" Ольги Кобилянської, "Камінний господар" Лесі Українки і ін.

З 1966 р. і до кінця 80 рр. минулого століття він викладав у Київській державній консерваторії. Серед його учнів відомі композитори В. Ільїн, І. Карабиць, О. Ківа, Є. Станкович та ін. В 1985 р. Скорик став професором консерваторії. Тривалий час працював в США, потім в Австралії. В кінці 1990-х повернувся в Україну. З 1999 - завідувач кафедрою історії української музики в НМАУ.

В його творчому доробку балет “Каменярі”, естрадні пісні, музика до кінофільмів, симфонічні твори “Гуцульський триптих”, “Карпатський концерт”, концерт № 2 для скрипки з оркестром. В 1978 р. він завершив оперу М. Леонтовича “На Русалчин Великдень”. Знамениту його “Мелодію” слухав у Римі Папа Римський Іван Павло ІІ. Опера “Мойсей”, кантата-симфонія “Гамалія”, духовний концерт, скрипковий концерт – є зоряним часом Мирослава Скорика.

Він став лауреатом Державної премії імені Т. Шевченка, Народним Артистом України, понад 10 років очолює Львівський камерний оркестр. М. Скорик — один з організаторів міжнародного музичного фестивалю Контрасти, який щороку проходить у Львові.

Джерела
Твори ( з музичних видань і програм фестивалів з сайту MuBiS.com.ua ) Біографія
Мелодія. М. Скорик
@MuBiSAjka2010 - 2023